szparagi

Jak przygotować szparagi, aby były pyszne?

Read Time:2 Minute, 11 Second

Szparagi są bardzo pysznym oraz niskokalorycznym daniem. Jednak żeby właściwie je przygotować należy już podczas zakupów zwrócić baczną uwagę na ich odpowiednią jakość. Przy delikatnym ściśnięciu łodygi, ze świeżych warzyw powinien popłynąć sok. Zielone szparagi powinny być bardzo jędrne o intensywnie zielonym kolorze, zaś białe o kremowej barwie. Nie wybieramy grubych lub wysuszonych egzemplarzy. W lodówce powinniśmy je przechowywać maksymalnie do trzech dni. Wówczas to, należy wstawić je do naczynia z wodą lub zawinąć w wilgotną lnianą ściereczkę, aby nie straciły na swojej świeżości i jędrności. Przystępując do ich przygotowania należy pamiętać, że zielone szparagi nie wymagają obierania. Jeśli będą one o grubszej łodydze, należy odłamać ich dolne partie. Białe szparagi obieramy zwykłą obieraczką do warzyw. 

Gotowanie szparagów

Zielone szparagi gotujemy maksymalnie do 5 minut, zaś białe do 10 minut. W trakcie gotowania, aby sprawdzić czy nadają się już do spożycia, możemy przy pomocy widelca sprawdzić ich miękkość. Pamiętajmy, że krótkie gotowanie pozwala zachować cenne wartości odżywcze szparagów. Są one bogate w witaminę C i beta karoten oraz minerały takie jak wapń i żelazo. Istotną kwestią jest sposób gotowania. Szparagi powinny być gotowane pionowo, najlepiej w wysokim oraz wąskim garnku aluminiowym. Zaś główki należy utrzymać nad powierzchnią wody. Pod wpływem pary zmiękną one same. Gotując szparagi zielone, do wody dodajemy odrobinę soli i cukru. Z kolei do szparagów białych możemy dodać odrobinę mleka oraz świeży sok z cytryny. Wówczas to nie będą gorzkiego smaku i zachowują jasny kolor. Ugotowane szparagi podajemy z sosem holenderskim lub jajkiem sadzonym. Zupa krem ze szparagów białych oraz zielonych, to wykwintne danie, którego nie powinno zabraknąć na naszym stole. Aby podkreślić smak kremu przyrządzamy go  z dodatkiem śmietany lub odrobiną mleka kokosowego.

Grillowanie i smażenie szparagów

Aby szparagi zachowały swoje właściwości smakowe podczas grillowania lub smażenia na patelni, należy użyć oliwy z oliwek lub masła klarowanego. Powinny być przygotowywane na małym ogniu. Wyśmienitym sposobem na smażenie szparag jest zawinięcie ich oraz usmażenie w świeżym boczku. Do grillowania koniecznie używamy specjalnych tacek aluminiowych do warzyw. Tak przygotowane świetnie smakują, jako przekąska posypana grubo zmielonym pieprzem oraz startym parmezanem.

Pieczenie i blanszowanie szparagów

Upieczone szparagi powinny być miękkie oraz delikatnie chrupiące. Pieczemy je przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym maksymalnie do 200 stopni. Zapiekane świetnie smakują z szynką parmeńską. Blanszowanie polega na bardzo krótkim gotowaniu warzyw, a następnie schłodzeniu ich pod strumieniem zimnej wody. Tak przygotowane posłużą nam do przyrządzenia smacznych sałatek. Można je przygotować z serem feta lub mozzarellą oraz z malutkimi koktajlowymi pomidorkami. Do tego dodajemy kilka drobno posiekanych listków świeżej bazylii oraz sok ze świeżej cytryny.